” Lähiruoka = elämys ”

IMG_2797_Kurkkaus Harjutarhojen tuote on tomaatti, jonka maku hakee vertaistaan – maistuu kuin lapsuuden mummolan tomaatti tai itse kotona kasvatettu tomaatti 😉 Suurin vahvuuksistamme on sadon poiminta kypsänä, jolloin maku ja aromit ovat parhaimmillaan. Tomaatit kypsytetään punaisiksi kasvustoissa. Keräys ja toimitus suoritetaan kaksi kertaa viikossa: ”tänään kerätty tomaatti on samana päivänä kaupassa”. Hyvän sijaintimme ja oman jakelun ansiosta tuoreen tomaatin matka kuluttajan lautaselle jää erittäin lyhyeksi.

Tomaatilla on tutkitusti terveyttä edistävä vaikutus. Tomaatin punaisen värin lähde, lykopeeni, ehkäisee eturauhassyöpää sekä vähentää riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tomaatti sisältää myös runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa sekä monia kivennäisaineita.

Tomaatit ovat yksi suomalaisten eniten käyttämistä vihanneksista: Vuosittain tomaatteja syödään noin 11 kiloa henkeä kohti. Suomalaisia tomaatteja tuotetaan vuodessa noin 40 miljoonaa kiloa, joista suurin osa on peräisin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalta. Harjutarhojen tuotannon osuus kotimaan kokonaistuotannosta on noin yhden prosenttiyksikön luokkaa.

Tomaatit soveltuvat monenlaiseen ruoanlaittoon: niin salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin kuin grilliruokiinkin. Tomaatit säilyvät huoneenlämmössä viikon ajan ja viileäkaapissa kaksi viikkoa. Parhaiten tomaatit säilyvät yli 13 asteen lämpötilassa. Tätä viileämmässä tomaatin rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Kypsän ja maukkaan tomaatin nauttiminen on elämys, joka täytyy itse kokea.