” Puhtaus on puoli ruokaa ”

IMG_2812_Ryhmäkuva Harjutarhojen viljelyn keskeisenä tavoitteena on laadukas lopputuote ympäristöä kunnioittaen. Tuotantotilojemme alueella sijaitsevan harjualueen puhdas pohjavesi on arvokas luonnonvara, ja sen vastuullinen hyödyntäminen on meille tärkeää.

Käytämme tomaattituotannossa aivan uudenlaista viljelytekniikkaa, sillä haluamme uudistaa alaa olemalla ennakkoluulottomia ja innovatiivisia yrittäjiä. Käytössämme oleva viljelytekniikka on ainoa laatuaan Suomessa. Tuotantotekniikkamme perustuu vesiallasviljelyyn, jossa vettä ja ravinteita käytetään tarkasti kasvien tarpeiden mukaisesti. Tomaatin kasvualustana käytetään turpeen ja kivivillan yhdistelmää. Vesiallasviljelyssä suurin osa kasvin juuristosta ”makaa” vesialtaassa, kun taas perinteisemmässä kouruviljelyssä kasvualustana käytettävät kivivillamatot ja turvesäkit ovat aina muovipäällysteisiä. Tästä johtuen tuotannossamme vuosittain kuluva muovin määrä on erityisen pieni, mikä kuormittaa ympäristöä vähemmän.

Tuotannossa tarvittava lämpöenergia tuotetaan omalla biolämpölaitoksella, jossa polttoaineena käytetään ainoastaan uusiutuvia raaka-aineita, kuten viljankuorta, metsähaketta tai pellettejä. Tarvittavan sähköenergian Harjutarhat hankkii ns. vihreänä sähkönä. Uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä käyttämällä edistetään kotimaista työllisyyttä, koska energian tuotantokustannuksista merkittävämpi osa on työ- kuin materiaalikustannuksia.

Kasvinsuojelu toteutetaan biologisesti, mikä on ollut puhtaassa ja turvallisessa vihannestuotannossa tärkeä lähtökohta jo monia vuosia. Tämä tarkoittaa käytännössä tuholaisten torjuntaa luonnonmenetelmillä ilman teollisesti valmistettuja kemiallisia torjunta-aineita. Tuholaisten torjuntaan käytetään niiden luontaisia vihollisia, jotka heikentävät tuholaisten elinmahdollisuuksia. Onnistunut biologinen torjunta edellyttää jatkuvaa tuholaisten tarkkailua ja tunnistamista. Ennakkotorjunta, oikea hyötyeliö ja riittävä levitysmäärä mahdollistavat parhaan torjuntatuloksen. Tuotannossa tarvittavat taimet kasvatetaan siemenestä alkaen itse erillisessä taimihuoneessa. Näin koko kasvatusketju siemenestä sadonkorjuuseen on omissa käsissämme, jolloin ulkopuolelta tuleva tauti- ja tuholaispaine on pienempi.

IMG_2821_Tomaatti